سفارش تبلیغ
صبا ویژن

هفته نامه آیینه یزد

انعکاس آیینه شماره 363

لغو مراسم سخنرانی، با رفتاری غیر قانونی

قرار بود روز دوم اردیبهشت ماه جاری بعد از نماز مغرب و عشاء دکتر غلامعلی رجایی تبعیدی و زندانی سیاسی سال‌های 56 و 57، مشاور آیت‌ا... هاشمی رفسنجانی، استاد دانشگاه تهران و پژوهشکده انقلاب اسلامی امام خمینی(ره) در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد، مولف بیش از 35 کتاب در زمینه سیره حضرت امام خمینی(ره) و تحقیق در صحیفه نور و خاطرات جنگ و سیره شهدا در باغ دولت‌آباد یزد برای عده‌ای از شهروندان یزدی سخنرانی کند اما در همان روز اطلاعیه‌ای به شرح زیر در سایت یزدفردا منتشر گردید:
«بسم الله الرحمن الرحیم ظهر امروز دوم اردیبهشت 93 حدود سی نفر از مدافعان ارزش‌های اسلامی و انقلابی با مراجعه به دفتر آیت ا... حاج سیدمحمدکاظم مدرسی از سخنرانی سخیف شخص معلوم الحال به نام آقای رجایی در دانشگاه آزاد یزد، اعلام ناراحتی و انزجار نمودند؛ و درخواست لغو سخنرانی مجدد نامبرده راکه قرار بود بعداز نماز مغرب و عشاء در باغ دولت آباد ایراد شود، داشتند. حضار با نگرانی از وضعیت سیاسی و فرهنگی یزد اعلام نمودند که اگر عده‌ای بخواهند با احیای جریان فتنه در مقابل خط امام و ولایت ایستادگی کنند؛ با تمام دنیای آن‌ها برخورد خواهند داشت. همچنین بسیجیان حاضر که بدون اطلاع و هماهنگی قبلی به دفتر آیت ا... حاج سید محمد کاظم مدرسی آمده بودند؛ به شدت از حرکت هیئت امنای دانشگاه آزاد و افراد معلوم الحالی چون آقای س-د و آقای م-ی ناراحت بوده و خواستار برخورد دستگاه قضایی و نیروهای امنیتی با حرمت شکنانی چون سخنران فوق و مسببان آن بودند. آیت ا... حاج سیدمحمدکاظم مدرسی ضمن تشکر از هشیاری و بیداری بسیجیان پیرو خط امام و رهبری قول مساعدی برای پیگیری این موضوع دادند که منجر به لغو سخنرانی نامبرده گردید.»1 
نگارنده دفاعی از سخنران دعوت شده ندارد اما با احترامی که برای خاندان مدرسی‌ها در یزد قائل هستم در مورد اطلاعیه‌ی مورد بحث که از طرف آقای سیدمحمدکاظم مدرسی یا دفتر ایشان و یا فرد و گروهی از حامیانشان صادر شده است نقدی دوستانه و منصفانه دارم که به شرح زیر به اطلاع خوانندگان آیینه می‌رسد.
«سیدرضی مردی است در ردیف مراجع تقلید و مردی فوق‌العاده است و برادر سیدمرتضی است وقتی که دانشمند معاصرش «ابواسحاق صابی» که مسلمان نبود و مذهبش ریشه مجوسی داشت وفات یافت قصیده‌ای در مدح او گفت: دیدی این چه کسی بود که روی این‌‌چوب‌های تابوت حملش کردند؟
آیا فهمیدی که چراغ محفل ما خاموش شد؟
این یک کوه بود که فرو ریخت... برخی آمدند به او عیب گرفتند که آیا یک سید اولاد پیغمبر(ص) یک عالم بزرگ اسلامی، یک مرد کافر را این طور مدح می‌کند گفت بله، من علم او را مرثیه گفتم مرد عالمی بود (در این زمان اگر کسی چنین کاری کند از شهر بیرونش می‌کنند)...2»
آیا مناسب است دکتر غلامعلی رجایی که عده‌ای از مردم دارالعباده او را دعوت کرده‌اند، جانباز بیست درصد می‌باشد و 93ماه سابقه حضور در جبهه‌ها با مسئولیت فرهنگی در قرارگاه‌های مرکزی کربلا و خاتم‌الانبیا داشته است»3 در اطلاعیه حداقل منسوب به یک روحانی سرشناس شهر، وی را به عنوان « شخص معلوم الحال به نام آقای رجایی معرفی نمایند»؟
آیا می‌توان مشاور رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام را، مجمعی که بنا بر قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مشاور مقام معظم رهبری در تعیین سیاست‌های کلی نظام است« معلوم الحال» خطاب کرد؟
آیا وقتی حدود سی نفر به دفتر آیت ا... سید کاظم مدرسی مراجعه نموده و خواهان لغو سخنرانی رجایی بوده‌اند لازم نبود طی مراحل قانونی مراسم لغو می‌شد؟ تا شهروندان بپذیرند و یا اگر اعتراضی هم دارند از مراجع ذی صلاح بخواهند پاسخگو باشند؟ اما اگر ترتیبی اتخاذ گردیده که مراسم برگزار نشود آیا مطابق با ضابطه و قانون عمل شده است؟
در اسلام به مردم آموخته‌اند:« با حکمت و اندرز نیکو به راه پروردگارت دعوت نما و با آنها به طریقی که‌نیکوتر است استدلال و مناظره کن، پروردگار تو از هر کسی بهتر می‌داند چه‌کسانی از طریق او گمراه شده و چه کسانی هدایت یافته‌اند...به تعبیر دیگر دست انداختن در درون فکر و اندیشه مردم و به حرکت درآوردن آن و بیدار ساختن عقل‌های خفته نخستین گام محسوب می‌شود،... دومین گام با اندرزهای نیکو و دعوت به راه خدا است چرا که موعظه و اندرز بیشتر جنبه عاطفی دارد که با تحریک آن می‌توان توده‌های عظیم مردم را به طرف حق متوجه ساخت... و با مخالفان به طریقی که نیکوتر است به مناظره پرداز... بدیهی است مجادله و مناظره نیز هنگامی موثر می‌افتد که «احسن» باشد یعنی حق و عدالت و درستی و امانت، صدق و راستی بر ان حکومت کند و از هر گونه توهین و تحقیر، خلاف گویی و استکبار خالی باشد...» 4
با تهدید و ارعاب یا حضور در بعضی از جلسات و با شعار و تکبیر جلسه‌ای را به هم زدن مورد تایید نیست رعایت قانون جمهوری اسلامی ایران و رفتار بزرگان دین باید ملاک و معیار باشد.
«امیرالمؤمنین(ع) با خوارج در منتهی درجه آزادی و دموکراسی رفتار کرد. آنها در همه جا در اظهار عقیده آزاد بودند و حضرت خودش و اصحابش با عقیده‏ آزاد با آنان روبرو می‏شدند و صحبت می‏کردند، طرفین استدلال می‏کردند، استدلال یکدیگر را جواب می‏گفتند. روزی امیرالمؤمنین بر منبر بود. مردی آمد و سئوالی کرد. حضرت علی(ع) بالبدیهة جواب گفت. یکی از خارجی‌ها از بین مردم فریاد زد: قاتله الله‏ ما افقهه ( خدا بکشد این را، چقدر دانشمند است)، دیگران خواستند متعرضش شوند اما حضرت علی(ع) فرمود رهایش کنید او به من تنها فحش داد.»5
«همه مسلمانان به عصمت و مصونیت رسول اکرم (ص) از خطا و گناه، ایمان داشتند و عمل آن حضرت را سزاوار اعتراض نمی‌دانستند ولی در عین حال سیره رسول اکرم(ص) در رهبری بر این اساس استوار بود که با کمال ملایمت و با نهایت سعه صدر، ‌اعتراضات را گوش می‌دادند و توضیحات لازم را با منطق و دلیل ارائه می‌فرمودند.»6
«با من چنانکه با پادشاهان سرکش سخن می‌گویند، حرف نزنید، و چنانکه از آدم‏‌های خشمگین کناره می‌گیرند دوری نجویید، و با ظاهر سازی با من رفتار نکنید، و گمان مبرید اگر حقّی به من پیشنهاد دهید بر من گران آید، یا در پی بزرگ نشان دادن خویشم، زیرا کسی که شنیدن حق، یا عرضه شدن عدالت بر او مشکل باشد، عمل کردن به آن، برای او دشوارتر خواهد بود. پس، از گفتن حق، یا مشورت در عدالت خودداری نکنید، زیرا خود را برتر از آن که اشتباه کنم و از آن ایمن باشم نمی‌دانم، مگر آن که خداوند مرا حفظ فرماید. پس همانا من و شما بندگان و مملوک پروردگاریم که جز او پروردگاری نیست. (می‌پرسند: اگر امام(ع) معصوم است چرا می‌فرماید، خود را برتر از آن که اشتباه کنم نمی‌دانم؟ دو پاسخ مطرح است. اول آنکه امام فرمود: بدون کمک خدا از اشتباه مصون نمی‌باشم که خود اثبات عصمت است. دوم _ امام (ع) در تمام کارهای حکومتی با مشاوران خود مشورت می‌کرد، و به رای و نظر آنها عمل می‌کرد. فرمانداری را نصب می‌کرد و بعدها مشخص می‌شد که آن شخص لایق نبوده، اینگونه نبود که مشورت نکند یا در همه جا از علم غیب کمک بگیرد.)»7
آنچه سبب شد عده‌ای در جلسه سخنرانی حجت‌الاسلام والمسلمین سیدحسن خمینی اخلال نمایند یا اقداماتی به عمل آورند که سخنان علی لاریجانی در قم ناتمام بماند یا در یزد گروهی درصدد بودند درب خانه شهید ایت الله صدوقی را به آتش بکشند و یا بر مزار آیت ا... خاتمی مطالب اهانت آمیزی بنویسند یا در سایت‌ها و وبلاگ‌ها به بزرگانی که خدمات اثر بخششان در تاریخ انقلاب اسلامی ایران ماندگار خواهد بود اهانت کنند و نظایر آن باید درس عبرتی باشد تا به خواست پروردگار علما و صاحبان تریبون‌های رسمی و مسئولان فرهنگی به معنای اعم با کوشش و تلاش نگذارند چنین اتفاقاتی در دارالعباده پیش بیاید و این امر تحقق نخواهد یافت مگر با تشویق مردم به ویژه جوانان از هر صنف و با هر سلیقه که به قانون پای بند باشند.
چون پیش آمدهای این چنینی به نفع هیچ یک از دلسوزان نظام از هر گروه و دسته و انجمن و حزبی نیست. روزگاری در مجلس شورای اسلامی هنگام ضرب و شتم نمایندگان به اصطلاح ملی-مذهبی عکس هاشمی‌رفسنجانی در مقام ریاست مجلس در حال خنده، چاپ و منتشر گردید مدتی گذشت دیدیم و شنیدیم در مناظرات انتخاباتی 1388 در رسانه ملی چگونه در مورد او سخن گفته شد و یا نمایندگانی در مجلس با چه جملات و کلماتی وی را به باد انتقاد و اهانت گرفتند و یا بعضی از نشریات و یا صاحبان تریبون‌ها چه مطالبی درباره او نوشتند و گفتند. امید آنکه،«آسیا به نوبت نباشد!!...»‌
از خبرها چنین استنباط می‌گردد در جلسه‌ای که قرار بود غلامعلی رجایی سخنرانی نماید محمدعلی طالبی معاون سیاسی استانداری یزد نیز حضور داشته است و بعد از لغو مراسم سخنانی به شرح زیر ایراد نموده که در آرام نمودن جو موثر و قابل قبول می‌باشد مشروط بر این که مدیر ارشد اجرایی استان و مسئولان ذی ربط تلاش نمایند تا شاهد چنین اتفاقاتی در یزد و در هیچ شهر دیگر استان نباشیم.
« محمد علی طالبی در مراسم سالگرد یک گروه سیاسی اصلاح طلب در یزد با بیان اینکه حاشیه‌های برخی گروه‌ها علیه دولت باعث ناامیدی ما نخواهد شد، تاکید کرد: راه اعتدالی که شروع شده است را با تمام قوت و انسجام لازم حفظ خواهیم کرد. وی گفت: باید قبول نماییم که برخی تغییرات یک شبه اتفاق نخواهد یافت، بلکه باید با صبوری، تدبیر و بردباری این تغییرات ایجاد شود. معاون سیاسی و امنیتی استاندار یزد همچنین خواستار یک تدبیر لازم برای سخنرانی و برگزاری مراسم گروههای سیاسی شد و گفت: دولت از برگزاری مراسم‌های سیاسی از هر جناحی حمایت خواهد کرد. به گفته طالبی، حفظ وحدت و انسجام در حال حاضر مهمترین شرطی است که باید در دستور کار همه دلسوزان نظام باشد. »9
تکرار این نکته لازم است که نه سخنان غلامعلی رجایی در دانشگاه آزاد یزد را شنیده‌ام و نه می‌دانستم که قرار است در باغ دولت آباد یزد چه بگوید اما ضمن احترام به شخصیت وی با اظهار نگرانی از وضعی که پیش آمد دفاعی از سخنان و عملکرد او ندارم. انتقاد نویسنده در این ستون به نحوه صدور اطلاعیه مورد اشاره و لغو مراسم سخنرانی بود که عده‌ای می‌خواستند مراسم را احیاناً بر هم زنند. همانگونه که در آن نامه آمده بود باید به دستگاه‌های قضایی و امنیتی فرصت داد تا بر اساس قانون مصوب در صورت لزوم مجوز تشکیل جلسه یا احیاناً لغو مراسمی را صادر نمایند.
در، وقتی به روال عادی روی پاشنه می‌چرخد که قانون و ضابطه حاکم باشد در 8 سال اخیر همانند گذشته ثابت شد خواست و اراده مردم در پای صندوق‌های رأی تحقق خواهد یافت و نظر اکثریت مردم مسلمان و مدافع انقلاب در 24 خرداد 92 تغییر سیاست‌های داخلی و خارجی در چهار چوب نظام اسلامی بود که با حضور مردم در صحنه و رهبری بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران امام خمینی (ره) در بهمن ماه 1357 پایه گذاری شد.

مدیرمسئول

پی‌نوشت‌ها:
1- سایت یزد فردا
2- «سیری در سیره ائمه اطهار(ع)»، استاد شهید مطهری،صفحه 162، انتشارات صدرا
3- سایت یزد فردا
4- «تفسیر نمونه»، سوره مبارکه نحل، ذیل آیه 125، جلد یازدهم، صفحات 454 تا 456، چاپ«دارالکتب الاسلامیه»
5- «جاذبه و دافعه علی(ع)»، استاد شهید مطهری، صفحه 144، انتشارات حسینیه ارشاد، چاپ 1349ه. ش
6- «آشنایی با شیوه زندگی پیامبر اسلام(ص)»، صفحه 59، شرکت چاپ ونشر ایران
7- «نهج البلاغه»، ترجمه محمد دشتی(ره)، خطبه 216، صفحه 317
8- «امثال و حکم»، علامه علی اکبر دهخدا، جلد اول، صفحه 35 چاپ پنجم، انتشارات امیرکبیر، سال 1361ه. ش
9- خبرگزاری ایرنا، 3/2/9